Magnesium och smärta

Magnesium och smärta

Photo by Diana Polekhina on Unsplash

Magnesiums smärtlindrande egenskaper och dess potential inom medicinsk vård, särskilt vid minskning av opioidanvändning, är ämnet för denna ingress. Med dess förmåga att blockera NMDA-receptorer öppnar magnesium upp för nya perspektiv på smärtbehandling.

Magnesiums främsta verkningsmekanism för smärtlindring är dess antagonistiska effekt på N-metyl-D-aspartat (NMDA)-receptorn, vilket förhindrar central sensibilisering och minskar befintlig smärtkänslighet. Magnesium har undersökts för olika smärttillstånd och kan minska smärta och behovet av anestesi och analgetika vid operationer genom oral eller parenteral administrering. Det är också effektivt mot neuropatisk smärta, såsom cancerrelaterad neuralgi, diabetisk neuropati, postherpetisk neuralgi och kemoterapi-inducerad perifer neuropati, samt mot fibromyalgi, dysmenorré, huvudvärk och akuta migränattacker. Trots dess roll i smärtbehandling krävs ytterligare studier för att fullt ut förstå mekanismen bakom dess smärtlindrande effekt.

Magnesiums användning inom medicinen sträcker sig tillbaka till 1600-talet, men det har fått ökat intresse i modern tid för smärtlindring, särskilt i samband med kirurgiska ingrepp. Magnesium fungerar genom att blockera NMDA-receptorer och förhindra inflödet av kalciumjoner i cellerna, vilket bidrar till dess analgetiska effekt. Detta är viktigt för att förhindra central sensibilisering, en process som leder till ökad smärtkänslighet. Magnesium har också en roll i att blockera andra smärtrelaterade processer och kan betraktas som en del av behandlingen för neuropatisk smärta.

I perioperativ vård har magnesium visat sig kunna minska behovet av opioider och intensiteten av postoperativ smärta. Detta är betydelsefullt mot bakgrund av den ökande opioidkrisen. Magnesiums användning under operation kan även minska behovet av anestetika. Förutom dess användning vid operationer har magnesium en positiv effekt på olika typer av akut och kronisk smärta, inklusive neuropatisk smärta och tillstånd som fibromyalgi, dysmenorré och huvudvärk.

Sammanfattningsvis har magnesium en viktig roll som ett smärtstillande medel mot ett brett spektrum av akuta och kroniska smärttillstånd, med en mekanism som huvudsakligen involverar blockering av NMDA-receptorer och minskning av central sensibilisering. Ytterligare forskning behövs dock för att fullständigt klargöra dess roll som ett hjälpmedel vid smärtlindring.

 

Zhang, X., Li, Y., Del Gobbo, L.C., Rosanoff, A., Wang, J., Zhang, W., Song, Y. (2016). Effects of Magnesium Supplementation on Blood Pressure. Hypertension, 68, 324–333.

Publicerad 2024-04-29

Läs mer om vitamindropp